שאלה:

אמא שלי בת 82 גרה לא רחוק ממני. אנחנו נפגשים פעמיים בשבוע ומדברים כל יום בטלפון. אמא אשה בריאה אבל בזמן האחרון מצלצלת 4-5 פעמים ביום (לפחות!) ובכל פעם רק מתלוננת ששכחתי אותה. מה לעשות?

תשובה:

אמא מתקשרת לא בגלל שהיא נודניקית. יכולות להיות לכך מספר סיבות: 1. היא לא זוכרת שהתקשרה, 2. מרגישה בודדה 3. הזדקנה. וישנן סיבות נוספות.יש לבדוק מה מצבה הבריאותי והנפשי, האם השינוי העובר עליה נובע מתהליך של ירידה בזכרון או בעיה גופנית/ פנימית אחרת. במרכז שלנו מוצעת הערכה ותכנית המשך להפעלה קוגניטיבית.


 

שאלה:

אבא שלי מסוכן על הכביש, הוא נוהג בחוסר זהירות ואני פוחד שיפגע במישהו או ייפגע בעצמו. הוא לא מוכן להפסיק לנהוג, אומר שאני מדבר שטויות. הוא נוהג למעלה מ-60 שנה ואפילו דו"ח לא היה לו. איך לקחת לו את המפתחות? מי צריך להגיד לו להפסיק?

תשובה:

חשוב שתתערב אך ישנה דרך לעשות זאת. לא מפסיקים לנהוג בגלל שמזקינים אלא אם יש ירידה בתפקוד ואת זה כדאי לבדוק. תפקידו של רופא לאמוד את מצבו התפקודי של אבא ואם יש צורך – לטפל בנושא. חשוב שהדבר ייעשה ממקום של הסכמה ומציאת אלטרנטיבות. אתה כבן, חייב ליידע את הרופא על השינוי שעובר על אבא. אינך "בוגד" באב, להפך. המרכז מציע גישור בזיקנה, בו האב יאמר דברו וגם הבן חששותיו.


 

שאלה:

אבא שלי בן 84 ולא מוכן להיעזר במקל הליכה. ההליכה שלו לא יציבה ואני פוחדת שייפול. איך לשכנע אותו שמקל ההליכה הכרחי?

תשובה:

פשוט לדבר איתו. לשמוע מה הסיבה שנותן ולמה הוא מתנגד להשתמש במקל, מה הוא מרגיש. האם זה בגלל שמקל הליכה נקשר לזיקנה (פוגע בתחושת הגבריות שלו) או הסיבה היא שמרגיש שחייב להתגבר על הקושי. ואולי תגלי שהוא בכלל לא מוכן להודות בקושי. את יכולה לבקש ממנו ללכת מול מראה. חשוב שילמד לקבל את השינוי במצבו ומה עלול חלילה לקרות אם לא ייעזר במקל. המרכז מציע הכוונה בנושא וליווי בתהליך.


 

שאלה:

אבא, בן 91, אומר משפטים לא הגיוניים. נשמע לגמרי מבולבל, ואני לא יודע איך להגיב.

תשובה:

יתכן ואבא עובר שינוי, בין אם ירידה בזכרון, שינוי התנהגות ותפקוד אך גם יתכן והוא סובל מבעיה חריפה הדורשת התערבות רפואית מיידית. לא לחכות, מיד לפנות לרופא. אם הרופא שולל מחלה דחופה – כדאי להתחיל במסגרת המרכז הפעלה קוגניטיבית.


 

שאלה:

אמא בת 77 לאחרונה לא רוצה לצאת מהבית איך לשכנע אותה?

תשובה:

יש לבדוק מה הסיבה לשינוי בהתנהגות. האם היא חווה דכאון ואולי מצבה הגופני הדרדר? חשוב לשלול בעיה גופנית הדורשת התערבות תרופתית. במסגרת המרכז שלנו, אמא יכולה לעבור הערכה של מהות השינוי שעוברת ומפגשים אישיים, שיחות אחת על אחת.

 

QnA 02

QnA 01